Spring naar inhoud

to build or not to build

10/11/2009

ACTUEEL

Bouwgrond versus landbouwgrond

building plotJarenlang heeft men in Andalucía huizen gebouwd dat het een lieve lust was en dit nog wel op gronden die de stempel landbouwgrond of ‘terreno rústico’ droegen. Op deze gronden temidden van de campo

-of wat wij platteland zouden noemen- rezen de villa’s als paddestoelen uit de grond. Hier werd wettelijk gezien een halt toegeroepen in 2002 (ley 17/12/2002) door de provinciale overheden (Junta de Andalucía)
d.m.v. een bouwverbod af te kondigen op deze zgn. landbouwgronden. Helaas ontnam de Junta de gemeentelijke overheden hiermee een grote bron van inkomsten: de bouwwoede bracht nl. heel wat geld in de gemeentela en dit d.m.v. het verstrekken van gemeentelijke bouwlicenties en bijhorende taksen (een welbepaald % op de bouwkost diende afgedragen te worden door de bouwheer).

Het gevolg was dat gemeentes (ayuntamientos) een eigen regelgeving zijn gaan uitwerken die niet bekrachtigd werd door de provinciale overheden met een hoop illegale woningen als gevolg. Gelukkig worden ondertussen heel wat campo-woningen geregulariseerd o.b.v. ouderdomscertificaten: villa’s met een bewezen ouderdom van minimum 4 jaar kunnen mits te voldoen aan een aantal basiscriteria dus inregel gesteld worden. De resterende woningen tracht de gemeente verder te regularizeren door een wetswijzing door te voeren maar hiervoor dient nog zwaar overleg gepleegd worden met de hogere instanties zijnde de provincie.

‘Waar kan men dan nog wel legaal bouwen?’, is een veelgestelde vraag: enkel en alleen op urbane grond. Dit betekent grosso modo in en rond dorpskernen en in urbanisaties. Urbanisaties bevinden zich dikwijls aan de kust maar kunnen zich ook aandienen in de campo. In dat geval draagt als het ware ‘een eilandje grond’ temidden van landbouwgrond de stempel ‘urbanizable’ en is de grond wettelijk bebouwbaar. 

Een gemakkelijk criterium om echte bouwgrond te onderscheiden van landbouwgrond  is de prijs en de vierkante meters: urbane bouwpercelen –uitzondering nagelaten- bedragen gemiddeld 500-800 m² en kosten rond de 60.000 en 150.000€.  Grondstukken van 2.500 of 5000 m² aan voornoemde prijs zijn meestal ‘rústico’en dus enkel goed voor olijven- en amandelbomenteelt!!!

Zie onder kavel en nieuwbouw een aantal voorbeelden van legale bouwgronden:

www.andaluciavastgoed.be/nl/vastgoed/nieuwbouw

No comments yet

Plaats een reactie