Skip to content

Salmorejo, een fris en zomers gerecht

25/07/2011

Ben je op zoek naar een “klaar in een wip” receptje dan moet je zeker de Samorejo eens proberen.

Salmorejo is famillie van de koude gazpacho soep maar is consistenter.

Ingrediënten:

voor 1/2 liter salmorejo:

500 gr rode rijpe tomaten

100 gr oud brood (verkruimeld)

100 ml olijfolie

1 teentje knoflook

1 hardgekookt ei

200 gr gedroogde ham (jamon serrano)

Bereiding:

Mix (of in de blender) de tomaten (eventueel zonder schil), het brood, de olijfolie en het teentje knoflook tot een smeuïge crème. Laat dit goed afkoelen of voeg een ijsblokje toe. Bij het opdienen verbrokkel je het hardgekookte ei, snij de ham in reepjes en bak deze even krokant aan. Gebruik het ei en de ham als garnering van de koude soep.

Salmorejo komt oorspronkelijk uit Cordoba. Een spaanse vriendin uit deze regio gaf ons de tip ook een 1/2 appel samen met de tomaten te mixen en inderdaad….geen slecht idee!

Advertenties
2 reacties leave one →
  1. Hilde permalink
    25/07/2011 7:06 pm

    In Sevilla gebruiken wij de “Jamon Cerrano” zoute hesp in kleine blokjes en wij bakken die niet. Wij leggen er ook een stukje “Caballa” of sardine in blik op.
    Er mag ook stukjes gebakken brood “Croutons”.
    In Andalousie wordt er veel salmorejo geeten in de zomer en iedere regio heeft zijn eigen recept.

    Heel gezond en ontzettend lekker.

  2. Anusha permalink
    13/03/2012 7:34 pm

    Een variante op de Salmorejo uit Antequera is de Porra, waar je nog extra aan de bereiding rode paprika’s (de langwerpige rode paprika’s) toevoegt en nog wat tonijn bij het serveren.

    Wie in de regio van Antequera is mag beslist ook niet vergeten de molletes te proeven (een speciaal vast broodje) en de regio staat, net zoals heel Zuid Spanje, gekend voor zijn gegrild varkensvlees, als het Iberico kan zijn, is het nog beter dan beter.

    In het algemeen, worden voor de gazpacho’s en aanverwante gerechte het best de langwerpige tomaten gebruikt (tomate pera), die geven de beste smaak aan deze gerechten. Voorzichtig met de azijn, te veel azijn kan de smaak heel sterk maken, en dat valt niet altijd in de smaak bij iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: