Spring naar inhoud

Emigreren

One-way-ticket to the sun?

De stap tot emigreren is meestal het resultaat van een weloverdachte keuze.
Maar hoeveel je ook voorbereidt, leest en documenteert; jouw land van belofte zal zich pas echt aan je openbaren wanneer je werkelijk de stap gezet hebt. Eens terplekke zal je tijd vrij snel ingenomen worden door allerlei praktische regelingen en beslommeringen, maar éénmaal de installatiefase voorbij, is het zeer belangrijk ook een goede sociale basis te leggen voor je verdere verblijf in dit nieuwe land.

 

De echte kwaliteit van het leven -of je nu in regenachtig België of Nederland woont of op een zonnige berg in Spanje- gaat namelijk verder dan het bezitten van een leuke villa of een appartement aan de kust!

Andere cultuur en natuur

Het basis-gevoel waarom je precies voor Andalucía kiest dient natuurlijk te stroken met de realiteit.
Dit is voorwaarde número uno.

Ik kan je alvast verklappen dat het klimaat fantastisch is. Waar België en Nederland soms kunnen genieten van 2 maanden zomer, zomert het hier bijna continu, enkel van eind januari tot april is het weer wat wisselvallig en rond de maand oktober-november maar dit heeft geen vergelijk met onze maartse buien en aprilse grillen.

Een andere constante is het ruimtegevoel. Elke dag word je getrakteerd op panoramische vergezichten hetzij over de bergen of de azuurblauwe Middellandse zee wat als decor zeker kan tellen.
Het achterland van de Axarquía -op slechts een kwartiertje rijden van de kust- biedt tal van natuurparken waar je heerlijk kan wandelen of trektochten kan maken zonder eerst kilometers asfalt te moeten trotseren.
Over asfalt gesproken: het wegennet van Spanje is er één dat gezien mag worden! Europa investeert namelijk intensief in de aanleg van nieuwe autostrades en netwerken voor TGV’s die de belangrijkste steden met elkaar verbinden. Een ander groot voordeel van de streek tussen Málaga en Motríl is de afwezigheid van het fenomeen file!!! Beeldt U in dat dit nog bestaat!

En verder is dit deel tevens weinig geëxploiteerd en overrompeld door het massatoerisme genre Torremolinos, Fuengirola, Benalmádena,… waar -laten we eerlijk zijn- het authentieke Spanje soms ver zoek is… De pueblos blancos van de Axarquía inclusief zijn inwoners zijn nog typisch spaans: ‘muy tranquillos y muy acogedores’ (zeer op ’t gemak en gastvrij)

Al deze basisingediënten krijg je hier in de Axarquía alvast cadeau, hetgeen toch al een goede ‘fond’ legt voor een kwalitatief leven.

Advertenties
5 reacties leave one →
 1. Luc Wittockx permalink
  04/12/2009 4:49 pm

  Beste Patricia en Geert,

  Alvast proficiat met deze blog. Goed geschreven en mooi gekaderd.

  Mijn vriendin Ann en ik hebben in het voorjaar nog een trip door Andalusië gedaan. Van Valencia tot Malaga. De eerste van een reeks speurtochten door het zuiden van Europa op zoek naar een nieuwe stek. Tijdens de reis hebben we gelogeerd in 3 BB’s van Vlamingen. Ons is toen de overdreven Engelse aanwezigheid in die regio opgevallen waardoor onze interesse sterk verminderde. Maar blijkbaar hebben we dat plekje ten oosten van Malaga gemist. Trouwens Malaga – die stad heeft ons dan weer heel erg gecharmeerd. Een volgende keer doen we de trip van Faro over Sevilla tot Malaga en steken we misschien door tot jullie achtertuin.

  Hebben jullie enig idee of een 5-talige Vlaamse zelfstandige loodgieter een centje kan bijverdienen in jullie streek? Als typische carrière gedreven 41 jarige Trade Marketeer heb ik het in België wel gezien en ben sinds dit jaar loodgieter en gastechnicus in bijberoep. Dat is mijn droom: van mijn hobbie m’n werk maken en een rustiger leven leiden in een zonnige streek. Ann’s dromen gaan naar een kleine B&B. We hebben onszelf 5 jaren gegeven om alles te plannen en voor te bereiden. Waar? Dat zien we nog wel.

  Vriendelijke groeten uit nat en koud Vlaanderen,

  Luc

  • 07/12/2009 4:49 pm

   Beste Luc,
   Bedankt voor jouw reactie en interesse in ons Spanje-BLOG. Om op jouw vraag te antwoorden: Als je werkt zoekt in deze streek heb je in principe 2 mogelijkheden: het spaans circuit of het buitenlands netwerk.
   Bij de eerste optie dien je natuurlijk spaans te spreken maar hier kan jouw talenkennis zeer goed van pas komen in de rol van meertalig medewerker. Vrienden van ons hebben zo in een groothandel voor sanitair gewerkt en in een winkel waar men kwaliteitsgereedschappen verkocht. Beide fungeerden hier als aanspreekpunt voor de buitenlanders die dit soort winkels dagelijks bezoeken. Het voordeel van dit soort werk is dat je snel integreert in de spaanse samenleving gezien de overwegend spaanse collega’s, een minpunt echter zijn de lage lonen (tussen 900€-1200€).
   Het buitenlands circuit biedt hoofdzakelijk 2 kanalen: de bouw en de toeristische industrie. De combinatie die jullie overwegen sluit dus perfect aan bij de lokale mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Als loodgieter zal je wel aan de bak komen maar waar hier meer nood aan is, is aan polyvalente krachten die kwalitatief werk leveren op verschillende fronten. Er bestaan hier namelijk veel bedrijfjes die onder de noemer van ‘reformas’ allerlei soorten verbouwingen uitvoeren. Door de crisis is het kaf van het koren gescheiden (maar goed ook!) maar het betere bedrijf heeft nog steeds voldoende werk! Een andere job die veel buitenlanders uitvoeren is die van ‘property management’: dit omhelst sleutelbeheer, opkuisservice en verwelkoming van toeristen bij verhuring van vakantieverblijven in bezit van voornamelijk particulieren woonachtig in het buitenland. Hierbij aanvullend heb je tuin- en zwembadonderhoud en eventueel ook luchthaventransport.
   Als laatste is het uitbaten van een B&B één van de meest populaire opties. Surf eens naar http://www.casagradable.com , dit is een B&B die we voor één van onze klanten vorig jaar verbouwden en nu reeds zeer goed draait.
   We wensen jullie alleszins veel succes, indien jullie meer specifieke vragen zouden hebben kan je deze ook stellen via info@hogarcreativo.com
   Groeten,
   Geert en Patricia

 2. 09/01/2010 4:39 pm

  Reeds 25 jaar ga ik naar de costa del sol, vroeger elke 2 jaar en de andere dan wou ik de wereld zien. Twee jaar terug heb ik een boot gekocht in Fuengirola en daar ga ik nu een klein bedrijfje opstarten. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het me zal lukken want ik heb echt mijn hart verloren aan de Costa en wil er heel veel vertoeven.

 3. weymeersch christina permalink
  01/02/2010 11:41 pm

  hallo Geert en Patricia

  ben een super fan van zuid Spanje . ben er vijf maal op vakantie geweest en het is altijd een droom geweest om er ooit …. te gaan wonen.
  vroeger was het de droom van mijn echtgenoot en mezelf, …door een scheiding ligt dit nu ergens onderaan in een lade. heb al veel nieuwe uitdagingen aangegaan, maar dit zou toch wel de max zijn.
  nu met het programma de Andalusische droom op vtm, herbeleef ik mijn eigen vakanties en is het idee weer terug…. ooit ga ik er wonen.
  mede door het programma, is er ook de nieuwsgierigheid en wil meer te weten komen over Osuna en de nieuwe B&B Zarzarossa, zo ben ik dus ook op jullie blog gekomen.

  vind het fantastisch wat jullie hebben durven doen, na een moeilijke start maken jullie het gelukkig nu goed.
  het delen van jullie ervaring en de nuttige websites is uiterst interessant.

  wens jullie het allerbeste verder,
  groetjes vanuit Antwerpen,
  christina

 4. 25/07/2010 7:34 pm

  O, zijn júllie degenen die Casa Agradable hebben verbouwd? Anneloes en Hans raakten niet uitgepraat over jullie en terecht, moet ik zeggen. Wat een beeldschoon stukje werk hebben jullie daar geleverd. vooral het binnen/buiten terras vond ik een geweldige vondst.
  Enfin, mocht onze droom nog eens uitkomen (http://spanjewensen.web-log.nl/mijn_weblog/)
  dan weten we jullie te vinden.

  Hartelijke groet vanuit Valencia,
  Anne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: